Göra egen sportdryck

Göra egen sportdryck

Här delar vi vårt bästa recept för dig som vill göra egen sportdryck med naturliga råvaror och med bra balans mellan vätska, snabb energi, salter och mineraler. Lime eller citron gör den läskande god och vi ersätter druvsocker med honung och får därför en dryck fylld av både glukos och fruktos. Mineralerna och enzymerna i honung kommer som en bonus.

En liter Gjutåsens naturlig sportdryck:

1 liter vatten
2 msk svensk honung
0,5 tsk salt
2 pressad lime eller en 1 pressad citron

Lös honung och salt i vatten som du försiktigt värmer. Viktigt att temperaturen inte går över 40 grader då många nyttigheter i honungen då förstörs. Tillsätt färskpressad lime eller citron (eller båda) och ställ i kylen. Läskande gott och fyllt av bra energi vid träning och hårt arbete.
Enjoy

För lite vätska under träning och fysisk aktivitet leder till att prestationsförmåga successivt avtar. Hur mycket man behöver dricka varierar beror naturligtvis på en mängd faktorer men ett rättesnöre kan vara 1-2 liter per timme vid vanlig motion i rumstemperatur. Om vädret är varmt eller vi tränar hårt kan behovet av vätska öka betydligt.

Vatten är toppen vid träning och ska inte underskattas men ofta vill du också fylla på med snabbtillgänglig energi i form av enkla sockerarter som kroppen omedelbart kan använda. Vi svettas och därför tappar vi också salter och mineraler som successivt gör vår prestationsförmåga sämre.

Det finns mängder med produkter framtagna för att hjälpa din kropp vid fysisk träning och tävling. Praktiskt och lättillgängligt men ofta relativt dyra i förhållande till sitt innehåll. Inte alla vet hur enkelt det är att göra egen sportdryck utan att ge avkall på vare sig funktion eller smak.

Det här receptet har vi tagit fram med erfarenhet både från egen träning men också vid långa varma arbetsdagar bland våra bigårdar. Druvsocker i separat förpackning har ersatts av honung.

Honung består till 75% av enkla sockerarter. I första hand druv- och fruktsocker men också många fler. Honungen har naturligt också både mineraler och enzymer som är nyttiga. Andelen druv- respektive fruktsocker varierar beroende på fauna och årstid men generellt kan man säga att svensk honung består till 30% druvsocker (glukos), 40% fruktsocker (fruktos), 20% vatten. Andra sockerarter, vitaminer, enzymer och mineraler uppgår till 10%. Livsmedelsinformation

Både druv- och fruktsocker är en snabb källa till energi som kroppen kan tillgodogöra sig minuter efter intag. Druvsocker (glukos) är den snabbaste och den vanligaste förekommande i sport- och energi drycker. Men genom honungen och dess fruktos får vi också en lite längre effekt.

HemTips och inspirationButiken

Rulla till toppen