Att implementera ett fadderskap för ett eget bisamhälle eller en bikupa kan vara ett effektivt och konkret sätt för företag att förbättra sin hållbarhetsredovisning enligt Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Denna EU-förordning ställer ökade krav på företag att redovisa sin påverkan på miljön, samhället och ekonomin. Genom att sponsra eller underhålla ett bisamhälle kan företag bidra till flera av CSRD centrala mål och principer.
För det första främjar ett bisamhälle biologisk mångfald och ekosystemens hälsa, vilket är en viktig aspekt av miljöhållbarhet. Bin spelar en kritisk roll i pollinering, vilket direkt påverkar jordbrukets produktivitet och den biologiska mångfalden. Genom att stödja bisamhällen kan företag visa sitt engagemang för att bevara och förbättra lokala ekosystem, vilket kan inkluderas i deras hållbarhetsrapportering under sektionen för biodiversitet och ekosystemtjänster.
Vidare kan ett bisamhälle minska ett företags koldioxidavtryck. Genom att odla blommor och andra växter som bina pollinerar, kan företaget bidra till koldioxidupptagning. Detta kan rapporteras som en del av företagets insatser för att minska växthusgasutsläpp, vilket är en nyckelkomponent i CSRD.
Social hållbarhet är en annan viktig aspekt som kan stärkas genom ett fadderskap för ett bisamhälle. Projektet kan involvera anställda genom volontärarbete och utbildningsprogram, vilket främjar medarbetarnas engagemang och medvetenhet om hållbarhetsfrågor. Detta kan rapporteras under avsnittet om socialt ansvar och arbetsförhållanden, där företaget visar hur det bidrar till samhällets välfärd och skapar värde bortom ekonomisk vinst.
Dessutom kan företaget genom ett sådant initiativ stärka sitt varumärke och förbättra relationerna med intressenter, inklusive kunder, investerare och lokalsamhället. Ett synligt engagemang för miljö- och samhällsfrågor kan förbättra företagets rykte och trovärdighet, vilket är viktigt för långsiktig hållbarhet.
Slutligen kan företagets hållbarhetsredovisning enligt CSRD dra nytta av konkreta och mätbara resultat från bisamhällesprojektet. Data om ökade pollineringsnivåer, minskade koldioxidutsläpp och ökat medarbetarengagemang kan användas för att kvantifiera och illustrera företagets framsteg inom hållbarhet. Detta gör rapporteringen mer transparent och trovärdig, vilket uppfyller CSRDkrav på detaljerad och pålitlig information.
Sammanfattningsvis kan ett fadderskap för ett eget bisamhälle vara ett strategiskt verktyg för företag att inte bara bidra till miljömässig och social hållbarhet, utan också att förbättra sin hållbarhetsredovisning enligt de nya kraven i CSRD.
Läs mer om hållbarhetsredovisning