Vi utökar med en ny bigård i småländska Kråketorp. Tio nya bisamhällen ska få en plats här i det småländska kulturlandskapet. Biologi, praktiskt arbete, glädje, våndor… Följ med på resan!
Vi delar här vår glädje, oro, landvinningar, överväganden och misstag
Följ oss på Instagram.
Sommarbin
Sommaren är här och full fast i våra kupor. De översta lådorna fylls med honung där bina vill få ner fukthalten för att få lång hållbarhet. Här hjälps alla bin åt fläkta ut värme och sänka luftfuktigheten i kupan
Avläggare2
Försommaren är här och våra samhällen växer snabb till upp mot 80 000 bin. För att undvika att bina svärmar delar vi flera av dem och skapar på det sättet nya samhällen.
Bigård
Att vara biodlare ger en en fantastisk arbetsmiljö. Nu står naturen i full blom och det blir många besök i bigården
Vinter
Läget i bigården är lugnt. Våra bin har krupit in i sin kupa och håller värmen genom att sitta i klot där de håller en temperatur kring 25 grader. De lever på foder de lagrat under sensommaren.
Vatten
Förutom nektar och pollen behöver bisamhället vatten. Behovet är extra stort efter vintern då yngelläggningen startar. I vatten finns också många mineraler som bina behöver. Ett stenkast från vår bigård finns mycket rinnande vatten och mossmarker men även denna vackra göl.
NyttHem
Bina på plats. Skön plats med morgonsol. De har rest från Strömsnäs Bruk. Våra goda biodlarkollegor har bidragit med tio samhällen av bästa sort (Buckfast). Fint att de är på plats innan vinterstormarna.
Gjutåsen
Vårt landskapet består av ängar och gammalt kulturlandskap. Ängarna är rika på blommor och i skogarna finns gott om hallon och ljung. Bra mat för bin och som ger vår honung sin egen karaktär.
Blomning vid olika tider under vår och sommar är avgörande för tillgången på nektar och pollen. Växterna klassificeras 1 till 3 i tabeller av biodlare och är ett kärt samtalsämne under säsongen. Foto Mikael Svensson
Nya bigård
Här är platsen för nya bigården där vi planerar att sätta ut tio bisamhällen. Honungsbin flyger upp till 3 km och hittar enkelt tillbaka till sin kupa. Röda ringen markerar dock endast 2 km som vi hoppas ska vara tillräckligt för att inte få för mycket konkurrens med en annan av våra bigårdar. Skog och småländsk ängs- och odlingslandskap hoppas man ska passa bina i smaken…
Myrstackar i en granskog
Stackmyrorna är en släkting till bina och också en art som överlever tack vare sitt samarbete och sin effektiva rollfördelningen. Dock är myror ett riktigt stort problem för ett bisamhälle som har svårt att överleva om myrorna hittar binas jättelager av söt honung.
Dessa myrstackar är dock på behörigt avstånd från våra bin i Kråketorp
Bibänkar
Tillverkning av bänkar för bikuporna. Tycker 45×95 sågat virke blir stadigt och bra. Lite rödfärg förlänger förhoppningsvis livslängden.
Två kupor på varje bänk. Bin kan skilja på höger och vänster och hittar då enkelt till rätt kupa. Långa rader med bikupor gör det svårare…
Bigård i Småland
Man vill ju hitta en plats där solen värmer lagom, gärna tidigt på morgonen men inte mitt i stekheta solen då bina då får jobba för att hålla nere temperaturen i kupan. Lite i lä för kalla höst- och vintervindar, samtidigt högt läge för att undvika kyla och fukt. Ja det är mycket att tänka på…