Honung innehåller bland annat enzymer, mineraler, vitaminer, aminosyror, antiseptisk väteperoxid och bakteriehämmande ämne. Forskning har visat på över 200 ämnen i honung. Dessa utgör ca 5% av mängden tillsammans med ca 75% sockerarter och 20% vatten.
Honungen är ett unikt livsmedel då den har oöverträffad hållbarhet utan att minsta tillsatsämnen. Ordet är skyddat och får endast användas för det som ”har sitt ursprung i söta ämnen som bin har samlat i naturen”. De goda egenskaperna för hälsa och hållbarhet finner vi den sammansättning av ämnen som bina ger helt naturligt.
Som vi vet blir den nästan aldrig förstörd oavsett hur den lagrats. (såvida den har hållit rätt vattenhalt vid tappningen, < 20%), men för att bibehålla kvaliteten finns det några saker som kan vara väl värt att tänka på:
Lagra honung svalt och mörkt med tätslutande lock. Helst under 15 grader. Konsistensen blir förvisso fastare, men den kan enkelt göras mer flytande med försiktig uppvärmning eller om den får stå framme i rumstemperatur innan användning
Undvik att upphettning över 40 grader. Enzymer och andra ämnen förstörs vid upphettning och även om honungen är fullt användbar har den inte kvar samma hälsosamma egenskaper efter upphettning. Många älskar honung i sitt te och kanske får man då sätta smakupplevelsen före enzymerna vid dessa tillfällen. Kanske kan man vänta med tillsättning tills teet är drickbart (60 grader). En del goda ämnen går förlorade men flera klarar också upphettning.
Tyvärr förekommer det upphettning vid tappning (för att underlätta arbetet) vilket då ger en sämre produkt. Detta ska normalt sett inte förekomma om du handlar av seriösa biodlare och leverantörer. Fråga gärna din butik eller handlare.
Som kuriosa finns det historier om honung från det gamla Egypten där den fortfarande varit fullt ätbar. Huruvida detta är sant eller inte lämnar vi därhän.
Läs mer:
Livsmedelverket: Vad är honung
Allt om honung: Hållbarhet