Industriell kopiering av honung – är det ett problem?

Fuskhonung

Biodlingsföretagarna genomförde under våren en DNA-analys av importerad ”honung”. Det visade sig att samtliga burkar var industriellt framställda kopior. Oklart vad det är i burkarna, men man får anta att det är olika former av socker- och sirapslösningar som liknar honung, ofta kallad ”fuskhonung”

Honung är en produkt med ett högt kilopris jämfört med många andra jordbruksprodukter vilket lett till en internationell ”kopieringsindustri” i miljardklassen.

Är detta ett problem?

Problemet är inte den kopierade produktens existens utan dess bedrägligt falska märkning. Den hör inte hemma i butikens honungshylla utan bör flyttas till ”sirap och sockeravdelningen” där den då ska prisjämföras med motsvarande produkter.

Vi är nog många som tycker att förekomsten av billigare alternativ är helt ok inom de flesta produktområden. Men falsk varuinformation är något annat! En industriellt framställd sockerprodukt är inte honung och ska heller inte säljas som sådan.

Jämfört med till andra sockerprodukter är fuskhonung ett dyrt alternativ då den rider på det prisspann som finns för honung. Troligtvis är den billig att framställa och ska prisjämföras med till exempel sirap som i dagligvaruhandeln kostar runt 20 kr per kilo, jämfört med honung som ligger en bit över hundralappen. Detta gäller även importerade burkar.

Honung skapas genom att honungsbin samlar nektar och annat sött från växter i naturen. Genom att blanda detta med egna enzymer, avfukta den och lagra i sin bikupa skapas en unik produkt med många spännande variationer i smak och som har en oöverträffad hållbarhet, helt utan tillsatser. Den anses hälsosam för sina antibakteriella och antivirala egenskaper. Förädling av honung är svår och kostsam process.

Honungsbinas arbete med att samla nektar innebär också att växterna blir pollinerade och är ett utmärkt exempel på hur naturen skapar en process som ”ger mer än den tar”. Värdet av pollineringen är ofta högre än värdet av honungen som på så sätt kan kallas en biprodukt i dubbel bemärkelse.

Många insekter bidrar till pollinering i Sverige men honungsbin är nog bäst i klassen och påverkar skördar av frukt, bär och grödor kraftfullt. Utan bin stannar Sverige!

Att framställa sirap i en fabrik i utlandet bidrar inte till naturens kretslopp och ger ingen pollinering vare sig i Sverige eller i något annat land! Det är uppenbart!

Den riktigt tråkiga effekten av falskmärkningen är en horribel konkurrenssituation för Sveriges biodlare som kan tvingas lägga ner sin verksamhet.

Vill du stå upp för genuin honung? Vägra köpa fuskhonung! Kommentera gärna

Länk till Biodlingsföretagarna

HemTips och inspirationButiken

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen