Nyslungad honung

Nyslungad honung. Primörhonung

Vad menar man med nyslungad honung? Jo, en honung som är alldeles nyskördade och är därför flytande. Det är en primör precis som sparris, rabarber eller som man ofta kallar nyskördade grönsaker. Det som gör den speciell är smaker, dofter och dess konsistensen som vi upplever som upplever som särskilt njutbar. Den är starkt kopplad till vår och försommaren och är verkligen en av naturens stora delikatesser.

Nyslungad Honung
Prova en av naturens verkliga delikatesser. Nyslungad honung är något alldeles särskilt. Finns i e-butiken och levereras före midsommar

Honung är i sin grundform flytande. Inne i bikupan håller samhället en jämn temperatur på ca 35 grader. Det betyder att när biodlaren skördar överskottet av honung vilket vanligtvis sker genom att honungskakorna slungas i en honungsslunga. Lite förenklat kan det liknas vid centrifugering där honungen alltså sakta rinner ut ramarna och samlas upp i tankar, tråg eller liknande.

Ett annat sätt att avnjuta denna primör honung är genom att helt att helt enkelt servera en bit av en vaxkaka. Detta tar vi fram på beställning och levereras vakuumförpackat.

Vårt bästa tips för hur man kan avnjuta svensk nyslungad honung är att ringla den över färska jordgubbar. Smaker på både jordgubbar och honung lyfts fram till helt nya höjder. En klassiker till midsommar. Passar också alldeles utmärkt till ostbrickan och då särskilt till getostar. Sen ska man inte glömma hur gott det kan vara till frukosttallriken, både till gröt, yoghurt eller fil.

Sakta men säkert kommer svensk honung att kristalliseras i rumstemperatur, d.v.s. också bli hård. För att säkerställa att inte honungen blir för grovkornig eller ”grusig” rörs den försiktigt och på så vis gör sockerkristallerna mindre. Ofta hjälper man processen på traven genom att tillsätta en ymp från lite äldre honung.

Normalt håller sig honung flytande 4-12 veckor beroende på sammansättning av sockerarter som i sin tur är avhängigt av de blommor och växterna som finns i bikupans närhet

Läs mer på honungskollen.se

HemTips och inspirationButiken

Rulla till toppen