Bipollen – protein från bikupan

Alla vet att våra bin producerar honung från nektar. Färre vet att bin samtidigt producerar bipollen från frömjöl.

Då bin samlar nektar från blommor samlas också pollen. Detta är livsviktigt för samhällets överlevnad då detta är ett kraftfullt protein.

Bipollen

Pollen eller frömjöl fastnar på bin då de besöker blommor. Detta blandas tillsammans med nektar och enzymer till små korn, under flygning. De förvaras i fickor på bakbenen och tas hem till kupan där det lagras i vaxcellerna och ett proteinförråd byggs upp. För att ge lång hållbarhet fermenteras bipollen i cellerna. Det kallas då bibröd och ett sant super livsmedel.

Bipollen och bibröd är fullmatat med näringsämnen och proteinhalten högre än kött och fisk och är relativt okänt i Sverige som hälsokost men används flitigt i t.ex. Tyskland för sina hälsobefrämjande egenskaper och det kan vara svårt att hitta bipollen att köpa i Sverige. Detta är dock något som ökar även här i Sverige.

Människan har använt bipollen i tusentals år. Bl.a. Hippokrates (”Läkekonstens fader”) använde detta då han var övertygad om dess läkande egenskaper. Indianer i Nordamerika åt pollen redan för 2500 år sedan.

Det tillskrivs egenskaper såsom antiinflammatoriskt, antibakteriellt och en antioxidant. Det anses bl.a. lindra prostatabesvär, anemi och benskörhet. Det hävdas också att det kan användas av allergiker för att förbereda kroppen inför pollensäsongen, då i mycket små doser, såsom endast ett korn om dagen.

De flesta allergiker kan äta bipollen då besvären normalt kommer av inandning. Är du osäker bör du börja med små doser och öka över tiden. Rådgör med läkare innan konsumtion för att försäkra dig om att du inte är överkänslig.

Läs mer:
Tidningen Land: Så visar binas byxor vad som blommar nu
Svenska bin: Nya fakta om svenska biprodukter
Allt om honung: Bipollen


HemTips och inspirationBipollen i vår butik

Rulla till toppen