Propolis – ett kraftfull skydd för bin och människor

Propolis

Propolis skapas av bin som skydd mot bakterier, svamp och virus. Det har använts av människan i årtusenden. Ofta för att läka hudåkommor, för sårläkning och som lindring vid förkylning eller andra infektioner. Historiskt har det också använts vid balsamering. 
Idag används det som hälsokost för sin många hälsobefrämjande egenskaper såsom:

Ordet kommer från grekiskan och betyder ”För staden” eller ”För samhället”.

Propolis

Ett bisamhälle producerar propolis, eller kittvax för att täta sin kupa och för att skydda samhället mot mikroorganismer och sjukdom. Exempelvis kan bin täcka döda inkräktare med ett lager för att undvika bakterietillväxt. 

Råmaterialet hämtar bina från naturen. Kåda från barrträd och hartsöverdragna knoppar från lövträd samlas och bearbetas av bina. Den exakta sammansättningen av propolis varierar beroende på årstid, var i världen och vilken fauna som finns tillgänglig kring bisamhället. Dock visar studier att de antibakteriella och andra läkande egenskaper finns där oavsett de olika variationerna.

I studier har man funnit mer än 300 ämnen i propolis. Bl.a. har balsamer, flavonoider, hartser, terpener, vax, fettsyror och eteriska oljor identifierats. Man känner inte till hur binas gör sitt urval för att hitta sin råvara men på våra breddgrader är det framförallt barrväxter och poppel som är grunden i det som skördas här.

Det används idag i en mängd produkter såsom salvor, pastiller, tvål och schampo. Man kan även köpa propolis i naturlig obearbetad form. Då som små bitar att tugga på tillsammans med t.ex. ett tuggummi.

Som kuriosa har det används i olja, s.k. stockolja, både av gamla italienska fiolbyggare och för behandling av gevärskolvar.

Gjutåsen skördar sin egen propolis från egna bisamhällen i Småland. Detta gör vi med propolisgaller för att undvika föroreningar i råvaran. I dagsläget har vi inga egna produkter säljbara färdiga produkter men hoppas kunna utveckla en särskild salva med antiseptiska egenskaper.

Propolis kan ge upphov till allergiska reaktioner. Ungefär 1–7% av patienter som testats för dermatit (inflammation i huden) är känsliga för propolis. Rådgör med läkare om du är osäker.

Läs mer:
Svenska Bin – Hälsoprodukter
Allt om honung – Att skörda propolis

HemTips och inspirationPropolis i vår butik


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen