Intresset för superfood, eller supermat ökar. En högre medvetenhet kring vad vi äter och hur det påverkar vår hälsa och välbefinnande är positivt, men vad menas egentligen med Superfood?
Begreppet är i första hand ett begrepp inom marknadsföring utan någon vedertagen definition. Ofta menas livsmedel med särskilt hög koncentration av naturliga näringsämnen såsom vitaminer, mineraler och antioxidanter som därigenom är bra för vår hälsa.
Ofta avses växtbaserad mat såsom gojibär, acaibär, eller chiafrön – men även en del fisk- och mejeriprodukter blir ibland klassade som supermat, t.ex. lax och yoghurt.
Exempel på superfood från Sverige
- Blåbär
- Havtorn
- Honung
- Grönkål
- Bipollen
- Nässlor
Inom marknadsföring kopplas gärna superfood ihop med växter och livsmedel från kulturer utanför vår egen, ofta historiska. Produkter får därigenom en aura av magiska egenskaper och hänvisar kanske till vår nyfikenhet och drömmar om ett friskare och längre liv.
Dock saknas ofta vetenskapliga grund för ”mirakel” även om nyttigheterna finns på plats. Nyttigheter som ofta finns även finns i våra svenska råvaror. Ofta till ett betydligt lägre pris och utan långväga transporter med flyg eller båt!
Vi på Gjutåsen vill gärna tillsammans med andra mindre och större leverantörer i Sverige medverka till att vi tar tillvara på de möjligheter som finns i vår egen natur för att skapa nyttiga och hälsosamma produkter. Förutom de uppenbara fördelarna med minskade transporter gynnar en sådan utveckling även den biologiska mångfalden. Det kan skapa arbetstillfällen och minska landets sårbarhet och beroende av import. Något som vi nog alla har insett under våren och sommaren 2020 med en härjande pandemi. Vår egen havtornsodling samt våra bisamhällen är ett bidrag för att ta ett litet steg för bättre framtid.
Läs mera:
SVT: Här är maten som ersätter superfoods
Göteborgs Posten – Karin Jonsson, forskare livsmedelsvetenskap vid Chalmers: Supermaten gör oss inte friskare (kräver GP konto)