Juliga honungspraliner med nötter

Honungspraliner

Dessa juliga honungspraliner är både enkla att göra och en given succé på julbordet eller till glöggen. I juletidens magiska skimmer dansar smaker samman till små kulor av glädje. Pepparkakans kryddiga omfamning, nötternas knastrande symfoni och honungens söta leende väver samman denna förtrollande fest. Doppade i choklad blir varje kula en stjärna av njutning. Så låt oss kavla upp ärmen, skapa minnen och smaka på julens under med varje ljuvligt skapad honungsnötkula.

Ingredienser:

200 g krossade pepparkakor
100 g grovhackade mandlar
100 g grovhackade valnötter
2 msk kanel
2 tsk ingefära
1 dl svensk honung
200 g vit eller mörk blockchoklad med hög halt av kakao (för doppning)

Gör så här:

1. Blanda de krossade pepparkakorna, grovhackade mandlarna, valnötterna och kryddorna i en stor skål.
2. Tillsätt den svenska honungen och blanda väl tills ingredienserna är jämnt fördelade. Beroende på honungs typ kan man lägga till lite rumsvarmt smör för att få en bra konsistens.
3. Ta små mängder av blandningen och rulla dem till kulor mellan dina händer. Placera kulorna på en plåt eller bricka med bakplåtspapper.
4. Låt kulorna stå i kylen i minst 30 minuter för att stelna.
5. Smält blockchokladen över ett vattenbad eller i mikrovågsugn enligt förpackningsanvisningarna.
6. Doppa varje kula i den smälta chokladen och placera dem tillbaka på bakplåtspappret
7. Låt chokladen stelna helt innan du serverar kulorna.

I köket, där kaoset möter kreativiteten, och varje smak är en överraskning. Glöm inte att ibland är det ok att experimentera och misslyckas, för det är en del av skönheten med att laga mat. Så släpp prestationskraven och njut av kaoset. Oavsett resultat kommer du alltid ha lärt dig något nytt och kanske skapat något oväntat gott. Fortsätt experimentera, och var inte rädd för kökets ovissa terräng. Smaklig kaosresa med dessa juliga honungspraliner!

Läs mer om honung i matlagning och vid bakning.

HemTips och inspirationButiken

Rulla till toppen