Köpa bin – tips och råd

Funderar du på att köpa bin? Du är inte ensam. Biodling är en spännande och vi blir fler och fler. Bin klarar sig fint i hela vårt avlånga land och till skillnad från många andra ”husdjur” klarar dem sig fint på egen hand utan daglig tillsyn. Biodling kan ske på många sätt, alltifrån ett par bisamhällen i trädgården eller vid sommarstugan, till yrkesbiodling med hundratals samhällen med bigårdar på många platser. Här följer några frågor att ställa sig om man funderar på att skaffa bin.

Är du förberedd?

Om du inte haft bin tidigare rekommenderar vi att du alltid går en kurs i biodling. Även om biodling inte är svårt finns det många saker att tänka på. Det anordnas kurser i biodling runt om i landet.

Hur många bisamhällen?

Vi vill slå ett slag för att skaffa minst två samhällen (eller fler naturligtvis). Oavsett hur väl du sköter dina bin finns alltid risken att något oförutsett inträffar. Med två samhällen kan du stötta det ena från det andra.

Köpa bin

Vilket typ av bisamhälle?

Det finns flera sätt att köpa bin och flera sätt att skapa bisamhällen. Det kanske mest uppbära är att fullt utvecklat samhälle. Detta kallas ofta för att köpta ett övervintrat samhälle, d.v.s. ett fullt utvecklat samhälle som har klarat sin första vinter. Förhoppningsvis kan du därför skörda din första honung under första sommaren.

Också vanligt är att köpa en avläggare. Det innebär att du köper ett samhälle med nyparad drottning som skapats genom delning av ett övervintrat samhälle. Storleken på samhället kan variera men vår rekommendation är att köpa en full låda d.v.s. då det nya samhället kommit så långt i sin utveckling att det byggt ut t.ex. 10 ramar. Detta alternativ brukar kosta lite mindre men finns först tillgängligt framåt sommaren. Delningen sker nämligen ofta i maj / juni och då leveransklara t.ex. i slutet av juli.

Man kan också köpa s.k. paketbin. Det innebär att leverantören skickar en viss mängd bin tillsammans med en parad drottning i en specialbur som används för själva transporten. Du får själv flytta över dessa till den kupa som du i förväg har förberett på hemmaplan. Detta kan vara ett smidigt alternativ där du förbereda din bikupa i förväg och du slipper tunga lyft. Kostnaden för paketbin är normalt lägre än för övervintrade samhällen.

Vilken biras passar dig bäst?

Det finns flera raser av bin som alla har sin speciella egenskaper. Viktigt att komma ihåg att helt renrasiga bin kräver strukturerat avelsarbete på särskilda platser isolerade från främmande samhällens drönare.
Vanligt är rasen Buckfast som är resultatet av korsning i England med många fina egenskaper för våra breddgrader. Vanligt är också Carnica, en ras som har sitt ursprung på Balkan och som klarar våra svenska vintrar fint. Ligustica (italienska) och Nordiska bin är ytterligare alternativ.
Vi har endast erfarenhet av Buckfast som vi tycker ett väldigt trevligt bi som både klarar vintrarna och som visat sig producera mycket honung. Finns lika många åsikter som biodlare 😉

HemTips och inspirationButiken

Rulla till toppen