Gjutåsens drivkrafter #1 – Att ge mer än man tar

Drivkrafter för biodling
Här delar vi tankar kring varför vi driver Gjutåsens Naturprodukter. Den första handlar om känslan av en ”produktionsprocess” som ger mer än den tar – skapad av naturen själv.
Som biodlare ger man bin en plats att bo men livet i bikupan sköter dem i högsta grad själva.

Bin samlar nektar (kolhydrater) och pollen (protein) genom att besöka blommor och växter i naturen. Detta genom att samtidigt som dem tar ger dem mångdubbelt tillbaka genom pollinering. En äppelodling eller ett rapsfält får märkbart högre skörd om den är väl pollinerad av t.ex. honungsbin. Utan pollinering stannar ekosystemet. Vi som biodlare skördar överskottet och säkerställer att bisamhället har var dem behöver för att klara vintern. Att hitta gynnsamma platser för bigårdar är viktig och rolig del av arbetet. Ofta sammanfaller det med platser som vi människor också upplever som vackra. Biodlare har därför ofta den finaste arbetsmiljön man kan tänka. Att arbetet i bigårdarna i huvudsak är förlagt till våren och sommaren gör ju saken ändå bättre.
Att skörda honung och att tappa upp den i en vacker burk som sedan hamnar på någons frukostbord eller i köket vid en fin middag är verkligen något som är en belönande känsla.
Detta och mycket mer är verkligen starka för drivkrafter för biodling för oss.

Mer om pollinering hittar du bl.a. här: Naturvårdsverket

HemTips och inspirationButiken

Rulla till toppen