Tio fakta om bin du inte visste?

Fakta om bin

Säkert har du ätit honung men kanske har du inte riktigt koll på hur och varifrån denna helt naturliga råvara kommer ifrån? Här får du tio snabba fakta om bin


1. Bin finns över hela jorden (utom Antarktis)

2. Bin är den enda insekt som direkt producerar livsmedel som vi människor kan äta

3. Det finns endast en drottning i ett bisamhälle där hon regera upp till 5 år

4. En bidrottning lägger upp till 2 000 ägg per dygn under säsongen

5. Ett bisamhälle innehåller 20 000 bin under vintern och växer upp till 80 000 bin under sommaren

6. Majoriteten av bina är honor och kallas arbetsbin. Alla med olika roller – byggarbin, städbin, vaktbin, samlarbin. Ett arbetsbi lever 3-6 veckor under sommaren och har olika uppgifter under sitt liv.

7. De manliga bina kallas drönare och kan vare sig stickas eller samla nektar och pollen. Deras enda uppgift är att para sig med nykläckta drottningar.

8. Efter parningstiden (juni) motas drönarna ut av sina kvinnliga systrar, arbetsbina, och lämnas åt sitt öda. Detta kallas ”drönarslakten”

9. Bin är fenomenala på att kommunicera med varandra genom sin bi-dans där ett bi kan peka ut riktning och avstånd till t.ex. ett blommande klöveråker.

10. Bin är en viktig pollinerare i naturen d.v.s. gör att blommor och växter kan föröka sig.

Gjutåsen Naturprodukter är en yrkesbiodling i Småland. Vi drivs av att skapa en vara av yppersta kvalite och som kännetecknas av den fauna där vi och våra bin verkar. Vi säljer honung av olika sorter men också produkter såsom t.ex. vårt populära skovax. Vi finns i butiker och här på nätet. Besök gärna vår webbshop. Gjutåsen Naturprodukter är medlemmar i Biodlingsföretagarna.

Är du hungrig på mer fakta om bin eller kanske nyfiken på biodling kan vi t.ex. rekommendera Allt om Biodling

HemTips och inspirationButiken

Rulla till toppen