Honung är en helt naturlig och hälsobefrämjande produkt utan några andra tillsatser. Honung har olika smak, konsistens och utseende beroende på faunan kring bisamhället och hur honungen hanteras. Här får du lite tips och råd som kan vara bra att tänka på nästa gång du ska köpa honung.
Ordet honung är skyddat av ett EU-direktiv och är per sin definition en helt ren produkt där inte tillsatser eller konserveringsmedel hör hemma. Trots detta har honung en unikt lång hållbarhet.
Honung är normalt märkt med två års hållbarhet enligt Livsmedelsverkets anvisningar men många vet att hållbarheten kan vara betydligt längre för burkar som förvarats mörkt och svalt. Ett smått fantastisk och fascinerande livsmedel från naturen.
Definitionen av honung är:
”det naturligt söta som Apis Mellifera-bin bereder av nektar från naturen och som de omvandlar genom att förena dem med egna särskilda ämnen, deponerar, torkar, lagrar och låter utvecklas i vaxkakor”
EU:s definition av honung
I den svenska livsmedelshandeln kan man få intrycket att svensk honungen är lika och en standardiserad produkt. Detta då de större leverantörerna tar in honung från hela landet och medvetet blandar för att konsumenten ska känna igen smak, doft och konsistens och då veta vad som kan förväntas av innehållet i burken. Det finns goda skäl till detta men samtidigt missar man det rika spektra av färger, smaker och andra egenskaper som öppnar sig för den som vill köpa honung lokalt eller från biodlare som utvecklat en egen karaktär. På samma sätt som vin är honung en mångfacitterad produkt med många olika egenskaper och variationer.
Köpa honung – egenskaper att tänka på
Bland biodlare görs honungsbedömningar, dels för att kvalitetssäkra produkterna som ska säljas men också av ren passion och intresse bland honungsälskare. Här bedöms färger, som varierar allt från vitt, gult, brunt och svart, till smaken som kan beskrivas som mild, skarp eller aromatisk. Ofta kan olika växter och blommor identifieras. Detta gäller även för doften som kan vara nog så viktig för upplevelsen. Nyslungad honung är naturligt flytande men efter tid kristalliseras honungen och blir sockrig. Detta kan kontrolleras genom ympning eller omrörning vilket leder till olika resultat. Konsistensen brukar beskrivas som ”bredbar”, ”hård” eller ”flytande”.
SORTHONUNG kallas den honung som till mer än hälften kommer från en specifik växt eller blomma. Detta sker genom att mäta pollenhalten. Vanliga sorter i Sverige är ljunghonung, klöverhonung, lindhonung, hallonhonung och kanske den vanligaste – rapshonungen. Smakerna och karaktären skiljer sig åt mellan sorterna. Allt från rapshonungen som har en mjuk och mild sötma till ljunghonungens kraftfulla aromatiska mustiga smak. Om du söker efter sorthonung när du planerar att köpa honung är gårdsbutiker, marknader eller välsorterade livsmedelsbutiker att rekommendera eller naturligtvis den lokala biodlare.
Massor av mer matnyttig information om honung finns på Honungskollen
Välkommen att köpa honung i vår butik
Gjutåsen Naturprodukter tillhandahåller tre olika typer av honung
Nyslungat
Konsistens: Flytande
Smak: Frisk med viss nötighet. Låg sötma
Fauna: Vårblommor, vit- och blåsippa, krusbär, maskros
Säsong: Juni
Tips: Till midsommarens jordgubbar
Ängshonung
Konsistens: Krämig, bredbar
Smak: Blommig, söt
Fauna: Mjölkört, blåbär, havtorn, lingon, hjortron, hallon
Säsong: Juli och augusti
Tips: Alltid hemma
Ljunghonung
Konsistens: Krämig, bredbar
Smak: Aromatisk, mustig
Fauna: Ljung
Säsong: Augusti och september
Tips: För finsmakaren. Till te och förkylningstider
Läs mer:
Svenska bin
Allt om honung