Skovax – vårda kängor, skor och skinn med bivax

Skovax

Bivax har många användningsområden och använts av människan i årtusenden. Vax från honungsbin är en utmärkt råvara för skovax att behandla läder och skinn. Bivaxet har egenskapen att ge en skyddande och vattenavstötande yta utan att tränga in i lädret. Något som är extra viktigt idag då många kängor och skor har olika typer av membran som kan andas samtidigt som det hindrar fukt från att tränga in i kängan. Vax är att föredra då detta inte tränger in i membranet. och försämras dess funktion.

Bra och ingångna kvalitetskängor eller skor för yrkes- och friluftsbruk är ofta en stor investering och blir ofta favoriter som man ogärna byter ut. Med kontinuerlig användning av ett bra vax förlänger man livet avsevärt samtidigt som kängan eller skon blir både skönare och snyggare.

Vårt tips är därför att använda ett bra skovax med ca 20% bivax. Arbeta in vaxet med en trasa eller med fingrarna med mjuka cirkelrörelser. Var särskild noga vid sömmar och metallöglor. Glöm inte läderdetaljer på insidan av t.ex. plös och kängans skaft. Var noga med att alltid vaxa skor efter att de rengjorts och är torra.

Bivaxet är byggnadsmaterialet i ett bisamhälle. Bina bygger sina karaktäristiska sexkantiga celler för lagring av både honung och bipollen (bisamhällets protein förråd). Vaxcellerna är också barnkammare för nya bin. Samhällets drottning kan lägga upp mot tvåtusen ägg per dygn i tomma celler som städats och förberetts av samhällets städarbin. Det är fascinerande hur ett enda samhälle kan bygga ut sitt samhälle med flera kilo bivax på en sommarsäsong. Houngsbin producerar vaxfjäll i sina vaxkörtlar på undersidan av bakkroppen, men arbetet kostar på. Det krävs energi motsvarande åtta kilo honung för att bygga ut samhället med ett kilo vax. Biodlaren är därför angelägen om att sätta tillbaka de utslungade vaxramarna efter att honungen har skördats för att hjälpa sitt samhälle att utvecklas.

Skovax av bivax

Vårt eget skovax är baserat på bivax från vår biodling och har utvecklats tillsammans med yrkesfolk inom skogbruk och uniformsyrken.

Läs mer:
Skötselråd för kängor (Naturkompaniet)
Mer om bivax

HemTips och inspirationKöpa skovax i butiken

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen