Ett riktigt gott julpyssel som både är fantastiskt god och som kan göras med en rimlig arbetsinsats. 10 minuters förberedelser och 15 minuters tillagning och du har din egen julsenap till julbordet. Hållbarheten är 5-6 veckor om den förvaras i kylen.
Ingredienser:
1 påse (28 gram) gula senapsfrön
2 påsar (56 gram) bruna senapsfrön
2 dl vatten
4 msk rapsolja från t.ex. svenska Gunnarshög
5 msk honung
2 msk ättiksprit (12%)
Krossa senapskornen i mortel, ett hårt arbete som kan underlättas av att tillsätta del av vattnet som värmts ljummet. Ett annat alternativ är att använda en stavmixer och ett högt och smalt kärl.
Tillsätt olja, honung och ättika och fortsätt i mortel eller i mixern. Avsluta med att smaka av med lite salt och vinäger.
Senapen kan varieras efter tycke och smak. Om man tycker den blir för grov kan man också tillsätta lite senapspulver från t.ex. Colemans (1 – 3 msk). Mer honung för en sötare smak.
Förvara julsenapen i glasburk i kylen. Julsenap kan lagras 5-6 veckor.