En härlig rödbetspaj som passar lika bra till vardags som till festbordet. Härliga smaker och fylld med hälsa!
Rödbetor, honung, chevreost och valnötterna är verkligen smakkompisar. Prova gärna att ringla på lite extra honung efter att pajen har gräddats. Särskilt ljunghonung kan rekommenderas. Önskar du den i rinnande form värmer du den försiktigt i mikrovågsugnen 30 sekunder på lägsta effekt. Ljunghonung har den där lite kraftigare smaken och kan ibland upplevas ha en ton av syra vilket beror på att den innehåller mera myrsyra än andra sorters honung gör.
Pajdeg
100 gram smör
1 deciliter gramhamsmjöl
2 deciliter vetemjöl
3 matskedar kallt vatten
Fyllning
300 gram kokta rödbetor
3 ägg
2 deciliter fet naturell yoghurt (t.ex. turkisk eller grekisk)
1 deciliter mjölk
1 tesked honung (gärna ljunghonung)
1/2 tesked rosmarin
1/2 tesked salt
200 gram chevre eller annan getost
1 deciliter hackade valnötter
Börja med pajdegen:
1. Smöret skärs i bitar och blandas med mjölet till en smulig massa. Använd matberedare om du har. Fortsätt med vatten, lite i taget till du får en smidig deg.
2. Degen passar bra i en 28 centimeters pajform där den trycks ut några centimeter upp på kanterna. Nagga pajskalet med en gaffel och ställ i kylen en stund
3. Värm ugnen till 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk ugnen till 175 grader
Fortsätt med fyllningen:
4. Blanda en stanning av ägg, yoghurt, mjölk, honung, rosmarin och salt. Skär rödbetorna i lagom stora bitar och lägg i det förgräddade pajskalet och smula över chèvren. Häll över äggstanningen.
5. Grädda i mitten av ugnen 30-40 minuter.
6. Strö över valnötter. Ringla lite extra honung den färdiga pajen som du t.ex. värmt försiktigt i micron
Framför dig finns din färdiga rödbetspaj. Bon appetit. Hoppas det ska smaka
Mer om honung och kunskaper finner du på honungskollen.se