Biodling ett sätt att öka din krisberedskap

Öka krisberedskap

Biodling är ett bra sätt att förbättra din personliga krisberedskap.
Sverige har plats för många fler bisamhällen både på landsbygden men också i städer och i villaområden. Idag finns det ca 170 000 bisamhällen i Sverige vilket innebär 0,3 per km2 vilket kan jämföras med Danmark som har 1,3 på motsvarande yta.

Ett bisamhälle ger mycket energi

En bikupa kan ge dig 10-50 kg honung under sommaren, vilket motsvarar 30-150 000 kalorier. (Över 300 kcal per 100 gram). Kanske känns det lite bakvänt att uppskatta ett livsmedel för dess höga kalorier innehåll. Men i ett krisläge är det faktiskt precis det vi söker.

Extrem hållbarhet

Hållbarheten är fantastisk och honung kan lagras i flera år – helt utan tillsatser.
Det finns många historier om hur väldigt gammal honung hittats och varit fullt ätbar, men ska vi följa Livsmedelverket är bäst-före-datumet 2 år från tappningen på burk. Här finns några enkla råd om hur du bäst förvarar honung för lång hållbarhet.

Begränsad arbetsinsats

Ett bisamhälle har den fördelen att det inte kräver ständig tillsyn. Under sommarhalvåret arbetar du ett 10-tal tillfällen vid dina bikupor och kan absolut lämna det under några veckor. Under vinterhalvåret gör du kanske någon enstaka besök för att kontrollera att bikupan står på plats och inget har skadats. Det har gjort uppskattning om att arbetsinsatsen är begränsad till 5-10 timmar per år och bisamhälle. Naturligtvis beroende på antalet bisamhällen och hur du lägger upp arbetet.

Gå en intensiv kurs…

Kanske är detta något för dig? Kurser ordnas runt om i landet, ofta i något studieförbunds regi, omfattande ett 10-tal tillfällen under vintern.
Vi ordnar intensiv kurser för nybörjare under denna vår. Första tillfället är planerat till den xx- xx maj 2022 och går av stapeln vid Asa Herrgård, 4 mil norr om Växjö. Om detta är något för dig kan du boka din plats här.

Köpa bisamhälle

Bisamhällen köps av biodlare. Antigen i form av s.k. avläggare, d.v.s. ett samhälle som skapats genom delning. Leveransen sker då komplett med bin, ramar och drottning.
Men det erbjuds också s.k. paketbin, där bin skakats av i ett kartong som du sedan tillsätter till din bikupa. Mer om inköp av bin finner du här

Med ett par bikupor i trädgården kan du öka dina möjligheter att skapa extra reserver och ökar din krisberedskap samtidigt som du bidrar till förbättrad pollinering bland frukt och bär.

HemTips och inspirationButiken

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen