Älggräs – naturens smärtlindrare

Älggräs (eller älgört) växter i hela landet – ofta i fuktiga ängsmarker och kring diken. Säkert har du sett hav av dess gräddvita blommor. Mängder av pollen för insekter men nästan ingen nektar. Nedan finner du ett recept för att göra egen älggrässaft.

Älggräs innehåller salicylsyra som liknar acetylsalicylsyra vilket är den verksamma substansen i flera huvudvärksatabletter (t.ex. Aspirin, Albyl och Treo). En saft på älggräs är därför en naturlig smärtlindrare. Ett par deciliter utblandad saft är lagom.

Du kan enkelt göra saft på likande sätt som med fläder och saften är god med en alldeles egen smak. Ett par deciliter utblandad saft kan stilla en huvudvärk. Njutbart och gott och påminner om fläder – lite rundare i smaken. Smak av smörkola. Drick inte för mycket och kombineras inte med Aspirin eller liknande tabletter för att undvika en för hög mängd salicylsyra

Älggrässaft

Här finns ett recept som vi lånat från Biofilia – Växter till nytta och nöje:

Älggrässaft

10 blomklasar av älggräs
2 ekologiska citroner
1,5 dl honung eller 2,5 dl socker
4 dl vatten

Varva blomklasar med citronskivor och socker i en liten kastrull. Häll på kokande vatten. Älgörten är i sig konserverande, så extra konserveringsmedel behöver inte tillsättas. Låt saften svalna över natten och låt den sedan stå  i kylskåpet i tre dygn. Rör om någon gång per dygn. Sila av saften och häll upp den på flaska. Älggrässaften bör förvaras kallt och håller då i minst ett år

Personer med astma, diabetes, levernedsättning eller blödarsjuka; de som tar blodförtunnande mediciner eller är gravida, liksom barn under 18 år med virussjukdomar bör inte konsumera älgört i verksam dos.

Hoppas att du ska uppskatta saften, men kom ihåg att inte dricka för mycket av den.

Läs mer:
Biofilia: Älggräs
Den virtuella floran (Naturhistoriska Riksmuseet): Älggräs

HemTips och inspirationButiken

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen